Dostupni linkovi

U UN neformalni razgovori o francuskom predlogu


Sirija
Sirija

Francuska je danas počela da konsultuje partnere u Savetu bezbednosti UN o svom predlogu rezolucije o hemijskom oružju u Siriji, rekle su neimenovane diplomate.

Na tim neformalnim razgovorima okupili su danas u sedištu UN u Njujorku diplomate Francuske, SAD i Velike Britanije. Ti razgovori bi mogli da potraju više dana, dodaju isti izvori.

Predlog francuske rezolucije u UN predviđa kontrolu i uništavanje sirijskog hemijskog naoružanja, a rezolucija predviđa i upotrebu sile u slučaju neispunjavanja obaveza.

Izvor iz Bele kuće rekao je nešto ranije da su se predsednici SAD i Francuske Barak Obama i Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron složili da Savet bezbednosti UN razmotri predlog Rusije o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Ruski predlog predviđa da sirijsko hemijsko oružje bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu čime bi Damask mogao da izbegne međunarodnu vojnu intervenciju. Sirija je prihvatila taj predlog.

SAD optužuju sirijski režim da je 21. avgusta u blizini Damaska upotrebio hemijsko oružje, kada je poginulo više od 1.400 ljudi. Zbog toga je Obama predložio vojne udare na Siriju.
XS
SM
MD
LG