Dostupni linkovi

Srbija i BiH zaključile sporazum o izručenju


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović
Ministar pravde Srbije i državne uprave Nikola Selaković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u četvrtak u Vladi Srbije Ugovor o izručenju državljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična dela.

Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

"Ovim sporazumom zaokruženi su svi vidovi pravne saradnje između BiH i Srbije", rekao je Selaković nakon potpisivanja sporazuma.

Prema njegovim rečima, tim dokumentom biće regulisana ekstradicija ne samo stranih državljana već i sopstvenih državljana okrivljenih za krivična dela iz domena organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je zaprećena zatvorska kazna od najmanje četiri godine.

Pored toga, dokument predviđa i izručenje okrivljenih za teška krivična dela za koja je predviđena kazna od 15 godina ili više, dodao je Selaković.

Čolak je istakao da je tokom sastanka dogovoreno i unapređenje saradnje u oblasti procesuiranja ratnih zločina jer, kako je naveo, ti predmeti opterećuju "zajednički put ka evrointegracijama".
XS
SM
MD
LG