Dostupni linkovi

Snouden ne veruje američkim medijima



Odbegli službenik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost (NSA), Edvard Snouden, rekao je za "Njujork tajms" da nema poverenje u američke listove i da je zato odabrao britanskog novinara kome je prosledio informacije o američkom programu nadzora i špijuniranja.

Snouden je naglasio da je potražio novinara lista "Gardijan" Glena Grinvolda i autora dokumentaraca Loru Poitras jer je uvideo da su nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine "mnogi od najznačajnih američkih listova odrekli uloge kontrole vlasti".

Prema njegovim rečima, Poitras i Grinvald su među malobrojnima koji su u to doba neustrašivo izveštavali o kontroverznim temama.

Snouden je tada, kako kaže, bio iznenađen time što Grinvild nije pristao na njegov zahtev da se šifruje sva komunikacija.

"Bio sam iznenađen kada sam vidio da ima novinara koji ne shvataju da svaka nekodirana poruka poslata preko Interneta stiže do svih obaveštajnih službi na svetu", rekao je Snouden.

On je objavio podatke o tome da SAD preko sistema "Prizma" prate i špijuniraju korisnike interneta širom sveta.

Sada se nalazi u Rusiji, koja mu je odobrila privremeni azil na godinu dana, uprkos protivljenju Vašingtona, koji traži njegovo izručenje.
XS
SM
MD
LG