Dostupni linkovi

Teške optužbe Đukanovića produbljuju jaz u vladajućoj koaliciji


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Jaz unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori sve je dublji. Nakon što je glasovima opozicije i SDP u parlamentu oboreno nekoliko važnih zakona i izvještaja a potom povučen i rebalans budžeta koji je predložila njegova vlada, premijer Milo Đukanović oštro je u intervjuu za RTCG u ponedjeljak uveče napao manju članicu vladajuće koalicije. Đukanović je optužio SDP da u skupštini pravi većinu sa protivnicima crnogorske države, a parlament na čijem je čelu Ranko Krivokapić, za uvođenje svojevrsne diktature.

Napadajući koalicionog partnera sa kojim u posljednje vrijeme ima sve više sporenja o nekim veoma važnim pitanjima, poput rebalansa budžeta, sudbine KAP-a ili reforme pravosuđa, premijer Milo Đukanović je rekao da je SDP opoziciju u parlamentu pretvorila u većinu. Đukanović je optužio koalicione partnere da u parlamentu prave savez sa protivnicima crnogorske države.

,,Da li je DPS nekim svojim glasovima manjinu učinila većinom? Nije. Da li je to uradila Hrvatska građanska inicijativa? Nije. Da li je to uradila Bošnjačka stranka? Nije. Jesu li to uradile albanske nacionalne partije koje su sa nama u koaliciji? Nijesu. Znači, vrlo je jasno – manjinu je većinom učinila SDP”.

Premijeru Đukanoviću ne dopada se ni to što se parlament, kako je rekao bavi pitanjima koja nijesu u njegovoj ustavnoj nadležnosti, posebno pitanjima ekonomske politike. Za Đukanovića to je svojevrsna diktatura parlamenta:

“Mi postajemo na neki način zarobljenici parlamentarne diktature ili ako hoćete diktature političkog voluntarizma, ili ako hoćete još preciznije – diktature nekompetentnosti jer se tamo pokušava razgovarati o pitanjima koja ne pripadaju parlamentu kao političkom tijelu. To su pitanja o kojima se u svakoj zemlji na planeti razgovara u vladi, podrazumijevajući određenu njenu kompetentnost.”

Nije se dugo čekalo na odgovor iz SDP. Poslanik te partije Džavid Šabović ovako u izjavi za RSE reaguje na optužbe premijera da SDP pravi savez sa onima koji su opozicija državi Crnoj Gori:

“Mora Đukanović da nauči da SDP nije dio DPS-a nego jedna poptuno nezavisna i samostalna partija koja ima svoje organe i čiji vrh donosi odluke o tome kada će, kako i o čemu da glasa. Đukanović zaboravlja da su njegovi, odnosno poslanici DPS nerijetko glasali zajedno sa tom državnom opozicijom. Znači, kada DPS glasa sa opozicijom onda nijesu opozicija državi, ali kada mi to radimo onda se gospodin Đukanović sjeti da priča ovu priču koju priča 20 godina i koju, ja vjerujem, već znaju napamet svi od Islanda do Kipra.”

Na izjavu premijera Đukanovića da parlament provodi svojevrsnu diktaturu, Šabović gleda kao na posljedicu njegove navike da šta god da Vlada predloži parlament bespogovorno usvoji.

,,To je njegova navika za koju smo, moram priznati krivi i sami što smo mu do sada to vrlo često dopuštali. Gospodin Đukanović je zaboravio da ipak parlament bira vladu, a ne vlada parlament i da se nikada više neće desiti da na skupštini prođe ono o čemu se prije nijesmo dogovorili. Treba nas osam samo da dignemo ruke kada on dođe po principu odruči priruči? E, ne može to tako jer SDP neće to da radi.”

Dritan Abazović
Dritan Abazović
Za Dritana Abazovića iz SDP ocjene premijera da parlament provodi diktaturu nad vladom Crne Gore je neodrživa. U izjavi za RSE Abazović podsjeća na vrijeme kada je parlament zahvaljujući njemu i njegovoj DPS donosio neke štetne odluke upravo po principu parlamentarne diktature.

“Rekao je da se radi o parlamentarnoj diktaturi zaboravljajući da je parlament dok je funkcionisala njegova glasačka mašinerija, odnosno dok je DPS neprikosnoveno imala veliku većinu u crnogorskom parlamentu, donosio mnogo, mnogo štetnih odluka za građane Crne Gore. Tada mu to, međutim nije smetalo da parlament u toj mašineriji provede sve te štetne radnje koje je njegova vlada u sedam mandata proizvela.”

Da li se optužbe premijera Đukanovića da parlament zavodi svojevrsnu diktaturu nad izvršnom vlašću i da joj se miješa u posao kose sa vrlo jasnim porukama iz Brisela koji traži osnaživanje parlamenta koji bi mogao efikasnije da kontroliše ostale grane vlasti, izvršnu i sudsku?

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju smatra da ocjene premijera o diktaturi parlamenta ne stoje:

“Naša iskustva kao i poruke međunarodne zajednice govore zapravo suprotno. Traži se povećanje kontrolne uloge parlamenta u odnosu na vladu, traži se da se promijeni nešto o čemu smo svi svjedoci a što ukazuje da je parlament svih ovih godina bio samo glasačka mašina za potrebe parlamentarne većine. Na ovaj način čini se da se šalju pogrešne poruke. Premijer sebe i crnogorsko društvo mora da navikne da postoji jači parlament čije odluke mogu biti suprotne od vladinih i da je to odraz demokratskih procesa koji se dešavaju i u Crnoj Gori.”

Inače, govoreći o sudbini koalicije DPS i SDP premijer Milo Đukanović je najavio da će u narednim mjesecima morati da provjere lojalnost svih u Vladi. Premijer je u intervjuu RTCG kazao da je uvjeren da će Vlada opstati, uprkos nesuglasicama koalicionih partnera dodajući da je rekonstrukcija Vlade uvijek moguća.
XS
SM
MD
LG