Dostupni linkovi

Jonh Kerry obišao sirijske izbjeglice u Jordanu


John Kerry
John Kerry
Američki državni sekretar John Kerry obišao je danas logor sa sirijskim izbjeglicama u Jordanu, gdje su se ovi ljudi sklonili.Kerry je direktno od njih čuo svjedočenja o situaciji u Siriji, koju su UN opisale kao najveću humanitarnu katastrofu u posljednjih nekoliko decenija.

Američki zvaničnik obišao je logor Zatari, sjeverno od Amana, nedaleko od južne sirijske granice. Zajedno sa njim bio je jordanski ministar vanjskih poslova Naser Judeh, prenio je AP.

Kerry se sastao sa šest izbjeglica, koje su apelovale da SAD učine više u vojnom smislu kako bi podržale opoziciju.

Oni su tokom četrdesetominutnog sastanka izrazili bijes zbog nezainteresovanosti dijela međunarodne zajednice sa probleme u Siriji.

"Molimo vas za zonu zabranjenog leta", rekla je Džamalata Aubu al Hariri, koja je pobjegla iz Dere. Sve izbjeglice, uključujući još tri žene i muškarca iz Dere, kao i ženu iz Homsa, apelovale su da Kerry podrži zonu zabranjenog leta i uspostavi bezbjedna utočišta na sirijskoj teritoriji.

Keri je odgovorio: "Trenutno se razmatra mnogo opcija. Volio bih da je sve tako jednostavno. Kao što znate, mi smo vodili dva rata punih 12 godina. Pokušavamo da pomognemo na razne načine, uključujući oružanu pomoć sirijskim opozicionim borcima. Radimo i neke nove stvari. Razmatramo tampon-zone i druge stvari, ali to nije jednostavno kao što se možda čini."

Kerry je poslije ovog sastanka rekao novinarima da su SAD najveći donatori humanitarne pomoći sirijskom narodu u Siriji i u logorima u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG