Dostupni linkovi

SAD: Iskorišćeni podaci o manje od 300 telefonskih brojeva


Edvard Snouden, koji je otkrio postojanje programa za špijuniranje telefonskog i internetskog saobraćaja
Edvard Snouden, koji je otkrio postojanje programa za špijuniranje telefonskog i internetskog saobraćaja
Američke vlasti prošle godine su iskoristile detaljne informacije o manje od 300 telefonskih brojeva, navodi se u novom objavljenom dokumentu administracije SAD.

Tih 300 brojeva su deo obimne arhive koju je o milionima telefonskih brojeva i nalozima elektronske pošte sakupila američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA).

U dokumentu se dodaje da su istrage dovele do hapšenja dvojice muškaraca koji su planirali napad na podzemnu železnicu u Nujorku 2009. godine.

Dokument koji otkriva ove informacije sastavile su američke obaveštajne službe za potrebe administracije u Vašingtonu, a javnosti ga je predočila senatska komisija za obaveštajna pitanja, preneo je Bi-Bi-Si.

Administracija u Vašingtonu insistira da je sakupljanje ogromne količine podataka u okviru programa NSA legalno, strogo kontrolisano i da ne predstavlja kršenje privatnosti običnih Amerikanaca. Takođe je naglašeno da se ovi podaci uništavaju posle pet godina.

Postojanje tajnog programa za špijuniranje telefonskog i internetskog saobraćaja medijima je iz Hong Konga otkrio Edvard Snouden, kompjuterski stručnjak koji je nekada preko jedne privatne firme radio za NSA.
XS
SM
MD
LG