Dostupni linkovi

Bangladeš: Najava povećanja mizernih nadnica tekstilaca


Bangladeš, treća zemlja na svetu po snazi tekstilne industrije, planira da poveća minimalnu nadnicu za radnike u toj industriji, nakon nesreće u kojoj je poginulo više od 1.100 tekstilaca.

Ovu vest je saopštio ministar za tekstilnu industriju Abdul Latif Sidiki, upravo na dan kada je javljeno da se broj mrtvih u urušvanju petospratnice sa tekstilnim radionicama u predgrađu Dake povećao na 1.126.

Rušenje petospratnice, do kojeg je došlo 24. aprila, skrenulo je pažnju celog sveta na izuzetno loše uslove rada bangladešanskih tekstilaca i veoma niske plate koje primaju.

Novu minimalnu cenu nadnice predložiće, u roku od tri meseca, komisija sastavljena od predstavnika vlasnika fabrika tekstila, tekstilnih radnika i Vlade Bangladeša. Potom će Vlada odlučiti da li će prihvatiti taj predlog, rekao je Abdul Latif Sidiki.

Spasioci su uspeli da izvuku 2.438 preživelih, među njima i 19-ogodišnju Rešma Begum koja je nađena u petak, 17 dana nakon nesreće.

U trenutku rušenja 28. aprila u zgradi je bilo više od 3.000 ljudi. Najmanje 12 ljudi je uhapšeno uključujući vlasnika srušene zgrade i vlasnike radionica u kojima se šila garderoba za brojne svetske marke.
XS
SM
MD
LG