Dostupni linkovi

U Crnoj Gori praznik rada bez šetnje sindikata



Međunarodni praznik rada u Crnoj Gori se danas obeležava gotovo neprimetno, uprkos ocenama da su zaposleni u sve gorem položaju i da raste broj onih koji traže
posao.

Unija slobodnih sindikata (USS), jedna od dve radničke asocijacije u zemlji, odustala je ovog 1. maja od protestne šetnje, koju tradicionalno organizuje od osnivanja, 2008. godine

U Uniji objašnjavaju da su vladine krizne mere od početka godine, kada je pred skupštinom organizovan protest zbog rasta poreza na doprinose, pomerile planirane aktivnosti ove organizacije, zbog čega su odustali od šetnje.

Predsednik Unije Srđa Keković kazao je Beti da je procena rukovodstva te radničke organizacije bila da "suviše često pozivanje na ulične proteste može biti kontraproduktivno, naročito ukoliko ti protesti ne daju rezultat".

Umesto protesta, Unija je danas u više crnogorskih gradova organizovala prikupljanje potpisa za njenu kampanju, kojom traži reformu penzionog sistema i nacionalne penzije za majke sa 15 i više godina radnog staža, koje imaju više od troje dece.

Starija sindikalna organizacija u Crnoj Gori, Savez samostalnih sindikata (SSCG) i ove godine se oglasila prvomajskim proglasom, kojim konstatuje da je radnička klasa pod "apsolutnom dominacijom interesa krupnog kapitala".

Na težak položaj radnika u Crnoj Gori saopštenjem su ukazale i pojedine opozicione partije, koje su radnicima i njihovim udruženjima čestitale međunarodni praznik rada, dok je sa državnih adresa čestitka stigla jedino od predsednika skupštine Ranka Krivokapića.
XS
SM
MD
LG