Dostupni linkovi

Dan je planete Zemlje


Ilustracija
Ilustracija

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila, s namjerom da se jača svijest i poštovanje ljudi prema prirodnom okolišu. Različitim događanjima i akcijama eko-udruženja i organizacija, nastoji se skrenuti pažnja svjetskog građanstva na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja i zatopljenja, kao i klimatskih promjena, te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.

Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje je prvi put predstavljena 1969., dok se službeno obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opšta skupština UN je 22. aprila proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

Ovaj dan je prvi put obilježen 22. aprila 1970. na univerzitetima i u studentskim domovima širom Sjedinjenih Američkih Država. Podsticaj za obilježavanje dao je senator Gaylord Nelson, a sudjelovalo je više od 20 miliona ljudi.
XS
SM
MD
LG