Dostupni linkovi

EK: Dobro krenula Dunavska strategija EU



Sprovođenje Dunavske strategije Evropske unije je dobro krenulo i sad je potrebno da se ona ugradi u Regionalne programme i fondove EU i nacionalne, regionalne i lokalne prioritete svake od 14 zemalja članica Strategije, izjavio je danas u Briselu evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han.

On je to rekao povodom prvog izveštaja o sprovođenju Dunavske strategije EU (DSEU), koji je objavila Evropska komisija i u kojem se ističe da su "opipljiva dostignuća ostvarena u hvatanju u koštac s problemima, počev od nepostojećih saobraćajnih veza, slabe konkurentnosti i zagađenje prirodne sredine, pa do kriminala".

U izveštaju se navodi da 14 zemalja članica ove strategije, među kojima je i Srbija, "zajednički uspešno rade u projektima i inicijativama u okviru četiri ključna stuba te
strategije-povezivanja Dunavskog makro-regiona, zaštite prirodne sredine, pospešenja napretka i snaženja Dunavskog regiona".

U izveštaju Evropske komisije se ukazuje na niz sprovođenja ranijih i novih projekata, uključujući sporazum Rumunija-Bugarska o plovidbi, dovršetak mosta Kalafat-Vidin, projektovanje "brodova budućnosti" za obnovu dunavske flote.

Takođe je kao važan projekat navedena odmakla izgradnja konektora gasovoda Srbije i Bugarske, "čime se povezuje Baltičko more s Jadranom i Egejsko s Crnim morem".
XS
SM
MD
LG