Dostupni linkovi

Francuska povlači vojnike iz Malija



Stotinak francuskih vojnika povučeno iz Malija, što je znak da Francuska namerava da brigu o bezbednosti svoje bivše kolonije što pre prebaci na afričke snage.

Povlačenje je počelo i ranije nego što je to najavio francuski predsednik Fransoa Oland, koji je to prvobitno planirao za kraj meseca.

Kako je Oland najavio, u julu bi u Maliju trebalo da ostane oko 2.000 od ukupno 4.000 francuskih vojnika koliko ih je sada tamo raspoređeno, navodi francuski list "Mond".

Francuska je u januaru otpočela vojnu intervenciju u Maliju kako bi pomogla tamošnjim vlastima da zaustave napredovanje islamističkih grupa koje su pre više od godinu dana zauzele severni deo zemlje i počele da se kreću ka prestonici.

Francuske trupe su u protekla tri meseca nanele teške gubitke islamističkim grupama i razbile njihove mreže na severu zemlje, a pre svega uporište Al Kaide u islamskom Magrebu (AKMI), grupe koja se smatra glavnom pretnjom po Francuski i Evropu u regionu Sahela.

Pošto je jasno i glasno stavio do znanja da francuski vojnici nemaju razloga da se trajno zadrže u Maliju, Pariz je predložio Ujedinjenim nacijama i malijskoj vladi da održe u toj zemlji stalne "snage podrške" u borbi protiv terorizma koje bi brojale oko hiljadu ljudi.

Te snage bi bile "paralelne" onima koje UN nameravaju da uspostave kako bi zamenile francuske trupe i snage zapadnoafričkih zemalja (MISMA) radi stabilizacije situacije u Maliju.
XS
SM
MD
LG