Dostupni linkovi

Sarkozijev sudija dobio metak poštom



Sudija koji vodi istragu o navodima da je bilo korupcije tokom izborne kampanje bivšeg francuskog predsednika 2007. dobio je metak u koverti i pretnje smrću.

Pismo je upućenom sudiji Žanu Mišelu Žantiju, najpoznatijem od trojice sudija koji vode istragu o navodima da je Nikola Sarkozi primio nezakonite donacije tokom izborne kampanje 2007. od najbogatije žene Francuske, naslednice kompanije "L'Oreal" Liliane Betankur (90).

Sindikat sudija je optužio najbliže krugove oko Sarkozija da su uputili uvredljive izjave sa ciljem da ugroze rad sudstva.

Sudija Žantij je u junu prošle godine stao iza kolumne koju je potpisalo desetak pravnih stručnjaka za "Mond" u kome su Sarkozija i njegovog prethodnika Žaka Širaka optužili da "žele da zaštite korupciju".

Istražitelji sumnjaju da je čak četiri miliona evra bogate Francuskinje došlo do Sarkozijeve partije UMP, koja je u vreme izborne kampanje 2007. godine bila na vlasti.

Prema francuskom zakonu, donacije za političke stranke mogu da iznose najviše 7.500 evra godišnje po osobi, a samo 150 evra se može dati u gotovom novcu.
XS
SM
MD
LG