Dostupni linkovi

Mostar: Meč Hrvatska-Srbija popraćen bez incidenata


Praćenje utakmice Hrvatska - Srbija u Mostaru, 22. mart 2013.
Praćenje utakmice Hrvatska - Srbija u Mostaru, 22. mart 2013.
Uoči, tokom i nakon nogometne kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, između selekcija Hrvatske i Srbije, na području Mostara - grada u kojem se nerijetko događaju incidenti poslije utakmica visokog rizika – nije bilo nikakvih incidenata.

Saznaje to Radio Slobodna Evropa iz izvora u Policijskoj upravi Mostar. „Na ulicama je tokom dana i večeras bilo pojačano prisustvo policije. Slavlja nakon utakmice u zapadnom dijelu Mostara jeste bilo, ali nikakvih problema nije bilo i nisu prijavljeni bilo kakvi incidenti“, rekao je za RSE izvor iz PU Mostar.

Nešto ranije reporter RSE je na svim važnijim raskrsnicama u Mostaru, a posebno na bivšoj ratnoj liniji razdvajanja u centru grada, primjetio povećan broj policijskih patrola, te vozila.

Veliki broj ugostiteljskih objekata, u kojima se prate utakmice nogometnih reprezentacija, bio je okićen zastavama: u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, dominiraju plavo-žute zastave BiH, te stare, bijele zastave BiH sa grbom od zlatnih ljiljana, dok u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, preovladavaju hrvatske trobojke sa šahovnicama. Takođe, veliki broj mladih na ulicama zapadnog dijela grada nosio je dresove hrvatske reprezentacije, „kockastih“.

U više navrata proteklih godina, Mostar je bio poprište težih nereda nakon nogometnih utakmica. Tako su nakon pobjede Hrvatske nad Njemačkom 1998. godine, od slavljeničke pucnjave u zapadnom dijelu grada, od zalutalih hitaca poginule dvije osobe u istočnom dijelu Mostara.

Srećom, ovog puta nije bilo nikakvih incidenata, te je utakmica popraćena u sportskom duhu i granicama korektnosti.
XS
SM
MD
LG