Dostupni linkovi

Gradsko vijeće Sarajeva ponovno o izboru gradonačelnika



Na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva danas bi ponovo na dnevnom redu trebao biti izbor gradonačelnika. Međutim, ni nakon sjednice kolegija nema jasnog dogovora o načinu na koji će sjednica biti nastavljena. Niko nema većinu od 15 glasova, pa je neizvjesno hoće li gradonačelnik biti izabran žrjebom jer su oba kandidata u drugom krugu dobili jednak broj glasova, ili će se ispočetka ići u proces izbora.

Pozivajući se na Statut i Poslovnik, jedini prihvatljiv scenarij za blok SDP-a i SBB-a je da sjednica sarajevskog Gradskog vijeća bude nastavljena tamo gdje je i prekinuta. U SDP-u kažu da je preostalo još da se iz šešira izvuče ime novog gradonačelnika Sarajeva.

Ovu opciju ne podržava drugi blok, u kojem su SDU i SDA.

Niti jedan niti drugi blok ne odustaju od svojih kandidata za gradonačelnika - Igora Kamočaija i Stjepana Kljujića, dok Naša stranka ne podržava niti jednog od te dvojice. Iz ove stranke predlažu da se izađe s trećim kandidatom koji bi bio prihvatljiv objema stranama, a koji bi imao jasan program.

Ukoliko gradonačelnik Sarajeva ne bude uskoro izabran, u pitanje bi moglo doći i finansiranje, a dogodio bi se i presedan. Glavni grad BiH svoj dan, 6. aprila, mogao bi dočekati bez gradonačelnika
XS
SM
MD
LG