Dostupni linkovi

Raketnim napadom prekinuto izraelsko-palestinsko primirje



Palestinska milicija ispalila je danas raketu na Izrael čime je prekrišila primirije
ugovoreno novembra prošle godine, posle izraelske vojne ofanzive na terotioriju kojom upravlja palestinski pokret Hamas.

Odgvornost za današnji napad preuzela je milicija koja kaže da je u savezu sa pokretom predsednika Mahmuda Abasa, Fatahom, a kao razlog napada je navela osvetu zbog smrti Palestinca u jednom izraelskom zatvoru.

Zatvorenik Arafat Jaradat (30) umro je prošlog vikenda pošto su ga saslusali pripadnici izraelske bezbednosne službe Šin Bet.

Palestinski zvaničnici koji su se pozvali na rezultate autopsije, rekli su da je Jaradat mučen, dok Izreal kaže da uzrok smrti nije poznat.

Zbog njegove smrti juče su održani protesti na Zapadnoj obali, a u sukobima sa izraelskom vojskom ranjena su dva dečaka od kojih je stanje jednog kritičnio.

Raketa iz Gaze danas je pala južno od izraleskog grada Aškelona, rekao je predstavnik policije Miki Rozenfeld. Eksplozija je samo oštetila put.

To je prva raketa koja je na Izrael ispaljena iz Gaze od novembra, kada je okončana poslednja velika vojna ofanziva Izraela na raketna odeljenja militantnih Palestinaca u obalskom pojasu.
XS
SM
MD
LG