Dostupni linkovi

Hadžić: Popis u BiH biće održan na vreme



Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Damir Hadžić izjavio je da će popis stanovništva u BiH biti održan na vreme, iako postoje određeni problemi čije je rešavanje u poslednjih desetak dana intenzivirano.

On je najavio da će se na sednici Savjeta ministara u četvrtak, 28. februara, naći i informacija i predlog usvajanja akcionog plana Agencije za statistiku o neophodnim merama koje treba da budu provedene da bi u oktobaru bilo spremno sve što je potrebno za početak provođenja popisa.

Hadžić je za "Dnevni avaz" potvrdio da su u Savet ministara BiH stigle četiri vrste popisnica, u kojima se traži kompromisno rešenje.

"Jedna je da se ide na potpuno otvorenu listu, čime se onemogućava bilo kakava diskriminacija bilo koje etničke grupe, odnosno bilo kojeg građanina. Druga je preferencijalni model u kojem se predlaže da imamo tzv. kućice u kojima imamo upisane konstitutivne narode i one koji se ne izjašnjavaju, s mogućnošću da postoji i otvoreni prostor u koji se oni koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narod ili se odluče sa `ne izjašnjavam se` mogu upisati u svoj šifrarnik", naveo je Hadžić.

Prema njegovim riječima, treća varijanta je da se pravi "kućica" u koju, pored "konstitutivnih" i "ne izjašnjavam se", idu i ostali, dok je četvrta opcija da se ide sa ovih pet, bez mogućnosti "drugog izjašnjenja".

"Od ove četiri varijante moraćemo izabrati jednu kao rezultat konsenzusa te onemogućiti bilo kakvo diskriminisanje", rekao je Hadžić.
XS
SM
MD
LG