Dostupni linkovi

Crna Gora: Opozicija traži saslušanje Lukšića o Prevlaci


Poslanik Demokratskog fronta u Crnoj Gori Koča Pavlović predložio je da skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održi kontrolno saslušanje crnogorskog ministra inostranih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića u vezi sa trajnim rješenjem granice na Prevlaci, između Crne Gore i Hrvatske.

"Pozicije za pregovore o trajnom razgraničenju potrebno je definisati i započeti dijalog ukoliko za to postoje pretpostavke, prije nego što Hrvatska i formalno postane punopravna članica EU u julu", rekao je Pavlović.

On je dodao da je i dalje na snazi Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu između Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, potpisan u decembru 2002.

Pavlović je podsjetio da je taj dokument donijet sa namjerom da traje deset godina, do trajnog razgraničenja Crne Gore i Hrvatske.

"Na sastanku predsjednika vlada i šefova diplomatija, marta 2008. i januara 2009. godine, u okviru zajedničke mješovite komisije načelno je dogovoren trogodišnji rok tokom kojeg će dvije ekspertske grupe pripremiti materijale koji su potrebni za dijalog i dogovor o konačnom razgraničenju Crne Gore i Hrvatske", rekao je Pavlović.

On je naveo da je, prema nezvaničnim informacijama iz medija, hrvatski ekspertski tim te materijale pripremio do isteka dogovorenog roka februara 2012. godine, te dodao da o rezultatima rada crnogorskog ekspertskog tima nema nikakvih informacija.
XS
SM
MD
LG