Dostupni linkovi

Svedok: Svaka granata na Sarajevo, za Unprofor napad na civile



Bivši visoki oficir Unprofora iz Francuske potvrdio je danas na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da su međunarodne snage svaku granatu koja je 1994-95. pala na urbani deo Sarajeva smatrale napadom na civile, zato što nisu znale raspored Armije BiH (ABIH) u gradu.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, zaštićeni svedok RM-120 ostao je, međutim, pri iskazu da je Vojska Republike Srpske artiljerijom i snajperima namerno napadala civile da bi ih "terorisala".

Svedok je time potvrdio navode optužnice koja generala Mladića (69) tereti, između ostalog, za terorisanje stanovništva u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Na pitanje branioca Lukića da li je Unprofor "svaki put kada je pala granata" smatrao da je to "gađanje civila", zato što nije znao gde su raspoređene jedinice Prvog korpusa Armije BiH, RM-120 je odgovorio: "To je tačno".

Na sugestiju branioca Lukića da su "muslimanske vlasti pogoršavale život u Sarajevu" i "prikazivale stanje gorim nego što jeste", odbijajući, između ostalog, da se uspostave sistemi za snabdevanje strujom i vodom, svedok je odgovorio da je to bilo "predmet zabrinutosti" Unprofora.
XS
SM
MD
LG