Dostupni linkovi

Tribunal obavezao Kutiljera da svedoči u procesu Karadžiću



Haški tribunal obavezao je posebnim nalogom (subpoena) portugalskog diplomatu Žozea Kutiljera (Jose Cutillero) da svedoči na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću tokom dokaznog postupka odbrane 19. februara 2013.

Ambasador Kutiljero je 1991-92, bio međunarodni mirovni posrednik čije su principe za preuređenje Bosne i Hercegovine u tri etnička dela, početkom 1992, prihvatili lideri Bošnjaka, Srba i Hrvata. Bošnjačko vođstvo, predvođeno Alijom Izetbegovićem, ubrzo
je, međutim, promenilo stav i povuklo podršku Kutiljerovom planu, kako se veruje, na sugestiju SAD.

Kutiljero je dao izjavu Karadžićevoj odbrani, ali je odbijao da, kao bivši međunarodni posrednik, svedoči na suđenju, tvrdeći da bi to moglo ugroziti poverenje u posrednike strana u budućim konfliktima.

Raspravno veće predsedavajućeg O-Gon Kvona (O-gon Kwon) odbilo je, međutim, taj argument i obavezalo Kutiljera da se pojavi u sudnici, ocenjujući da je njegov iskaz relevantan za proces.

U izjavi Karadžićevoj odbrani, Kutiljero je ocenio da je "istinska tragedija" što je sporazum koji su nacionalne zajednice u BiH postigle uz njegovo posredovanje propao, podsećajući da je mirovno rešenje postignuto u Dejtonu, tri godine kasnije, "gotovo isto", što znači da su "nebrojeni životi mogli biti sačuvani".

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG