Dostupni linkovi

Poljska traži od Rusije odgovor ko je koristio telefon pokojnog predsednika



Poljsko vojno tužilaštvo zatražilo je pravnu pomoć od Rusije da se utvrdi ko je koristio
telefon poljskog predsednika Leha Kačinjskog u toku dva dana nakon njegove pogibije u avionskoj nesreći u Smolensku u Rusiji 10. aprila 2010. godine.

Poljska istraga utvrdila je da je telefon pokojnog predsednika korišćen najmanje tri puta, dva puta nekoliko sati nakon nesreće a zatim još jednom sledećeg dana.

Tužilaštvo traži od Rusije da odgovori ko je razgovarao sa telefona pokojnika i tako oštetio između ostalog Predsedničku kancelariju za plaćene impulse, a takođe da li je neko u Rusiji pokušavao da iskopira podatke iz predsednikovog telefona.

Posle prvih meseci kada je avionska nesreća u Smolensku koju nije preživeo niko od 96 putnika i članova posade i pogibija predsednika Leha Kačinjskog, prve dama Marije i dela poljske državne i vojne elite, zbližila Ruse i Poljake, sada izaziva duboke podele u poljskom društvu.

Brat blizanac poginulog predsednika, bivši premijer Jaroslav Kačinjski i ćerka jedinica Leha i Marije Kačinjski Marta od jeseni otvoreno tvrde da je na Kačinjskog izvršen atentat i optužuju vladu premijera Tuska za to što su i ruska i poljska istraga atentat isključili.

Poljska, takođe, pokušava bez uspeha da izdejstvuje da joj Rusija vrati olupinu predsedničkog "tupoljeva".

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski ovih dana se čak obratio zvanično šefici
evropske spoljne službe Ketrin Ešton tražeći da se umeša Evropska unija i da Brisel natera Moskvu da olupinu vrati, kako je bilo i dogovoreno posle nesreće.
XS
SM
MD
LG