Dostupni linkovi

Nastavlja se sukob u Sarkozijevoj stranci UMP



U sukobu koji razdire francusku opoziciju od nedelje, Žan-Fransoa Kope je odbio posredovanje bivšeg premijer Alena Žipea kako bi se obustavio sukob između njega i Fransoaa Fijona o tome ko je na čelu partije Unije narodni pokret (UMP).

Fijon, koji je takođe proglasio pobedu u nedeljnim izborima za šefa konzervativne stranke UMP, izjavio je juče da će se boriti za to mesto, ali da pristaje privremeneno partiju vodi Žipe.

"Nije dobro da onaj ko je izgubio odlučuje ko će biti predsednik partije", rekao je Kope i dodao da je Fijon "loš gubitnik koji daje moralne lekcije koje on nikada sam nije primenio".

Stranka bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija u rasulu je nakon nedeljnog glasanja za novog lidera pošto oba kandidata tvrde da su pobednici izbora.

Bivši šef diplomatije i jedan od osnivača UMP-a Alen Žipe pozvao je oba kandidata da prestanu sa uvredama i da se sastanu, ocenjujući situaciju u stranci kao žalosnu.

Pobednik izbora će voditi glavnu opozicionu stranku koja je proletos nakon deset godina na vlasti izgubila na izborima kako za predsednika tako i za Narodnu skupštinu od socijalista i njihovog lidera Fransoaa Olanda.

Fijon se smatra umerenom strujom, dok je Kope ekstremniji i borio se u parlamentu za zabranu nošenje muslimanske marame (hidžab).
XS
SM
MD
LG