Dostupni linkovi

U Laosu počinje azijsko-evropski samit



Azijski i evropski zvaničnici danas i sutra učestvuju na 9. azijsko-evropskom samitu
(ASEM) u Vijentijanu, glavnom gradu Laosa.

Kako navodi Frans pres, evropska delegacija će nastojati da uveri svoje azijske partnere u svoju snagu i jedinstvo u periodu krize, kao i značaj veza dva bloka u svetskoj ekonomiji.

"Smatramo da Azija svaki dan postaje sve značajnija u kontekstu ekononomskog razvoja", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

U Laosu će biti reči o mogućnostima ulaganja i trgovine, ali i o izazovima stabilnosti i bezbednosti u regionu, rekao je Barozo.

Na samitu u Vijentijanu učestvuju i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, francuski predsednik Fransoa Oland i italijanski premijer Mario Monti, kao i šefovi diplomatija Velike Britanije i Nemačke.

Državni sekretar Filipina Albert del Rosario ukazao je uoči samita na mogućnost ekonomske saradnje Evrope i Azije, dok je ministar trgovine Indonezije Gita Virdžavan rekao da bi "snažnija Evropa, i to što pre, bila bolja za sve".

Azijsko-evropski samit je ustanovljen 1996. godine na sastanku u Bangkoku i obuhvata oko 60 odsto svetskog stanovništva.
XS
SM
MD
LG