Dostupni linkovi

Paneta u L. Americi: Policija a ne vojska da sprovodi zakon



U Latinskoj Americi zakon bi trebalo da sprovodi policija a ne vojska, poručio je danas americki ministar odbrane Leon Paneta svojim kolegama iz Južne Amerike, i dodao da će im SAD pomoći da usavrše svoje sposobnosti.

U obraćanju na konferenciji ministara odbrane latinoameričkih država, koje često angažuju vojsku za borbu protiv krijumčara droga i drugih gerilskih grupa, Paneta je rekao da SAD shvataju da je nekad teško odlučiti da li pretnja zahteva angažovanje vojske ili policije.

Panetine izjave odnosile su se na brojne države Latinske Amerike koje se u borbi protiv kriminala ili za pomoć u uvođenu reda okreću vojsci, pogotovo za suzbijanje kriminalnih kartela.

Paneta je rekao da SAD mogu da pomognu, ali da će civilne vlasti na kraju morati da budu sposobne da same snose taj teret.

Panetina poseta Južnoj Americi bila je druga 2012. On nastoji da proširi vojnu saradnju SAD i država Latinske Amerike i izgradi odnose koji bi mogli pomoći američke interese u azijsko-pacifičkom regionu.

Baza podataka bila bi u središtu novog sistema koji će olakšati pomoć stanovništvu u slučaju katastrofe.

Ona bi državama omogućila da naprave listu različitih vidova pomoći koje bi bile
spremne da pruže i omogućile pogođenoj državi da bira, čime bi se efikasnije odgovorilo na hitne potrebe i izbeglo dupliranje.
XS
SM
MD
LG