Dostupni linkovi

Zavšena treća faza obnove Sarajevske vijećnice



Treća faza obnove sarajevske Vijećnice, u okviru koje je obnovljena fasada impresivnog objekta iz austrougarskog perioda, je završena. Tim povodom danas će biti upriličena svečanost kojom će se ozvaničiti završetak dvogodišnjih radova.


Jedan od autora glavnog projekta obnove sarajevske Vijećnice i direktor URBING Studija za projektovanje i consalting, koji je bio zadužen za nadzor radova, Ferhad Mulabegović podsjetio je na neke historijske činjenice kazavši da je zbog nepostojanja izvorne dokumentacije projekt obnove bio izuzetno kompleksan.


"Izvorna dokumentacija o ovom velikom projektu nije pronađena ni u Sarajevu ni u Beču, kao ni u arhivu Beograda. Najveći dio dokumenata u takozvanoj plavoj kopiji nalazi se u državnom i kantonalnom arhivu Sarajeva, Zavodu za planiranje KS-a i drugim institucijama", kazao je on.

Najveći problem, dodao je, predstavljala je činjenica da nije postojala dokumentacija o unutrašnjoj gipsanoj dekoraciji i slikarskim dekoracijama, te da je veliki broj takvih dokumenata u konačnici pronađen u crkvenom arhivu u Zagrebu. Originalni projekt Vijećnice imao je 927 listova


Po završetku treće faze obnove Vijećnica je ponovo dobila fasadu u punom sjaju, uzdignuvši se iz pepela u koji je bačena tokom rata, kada je nakon granatiranja u noći 25. na 26. august 1992. godine u požaru izgorjelo oko 70 posto neprocjenjivog bibliotečkog fonda Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.
XS
SM
MD
LG