Dostupni linkovi

Moskva kritikuje poslanike EP



Rusija je danas kritikovala grupu poslanika u Evropskom parlamentu zbog nominacije osuđenih članica pank benda "Pusi rajot" (Pussy riot) za nagradu "Saharov" za ljudska prava.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova oglasilo se oštro intoniranim saopštenjem nakon što su zvaničnici objavili skraćenu listu od pet kandidata za dobitnike nagrade i na kojoj je pank bend.

"Inicijativa grupe poslanika Evropskog parlamenta ne može se smatrati ničim drugim nego grubim pokušajem mešanja u rad nezavisnog ogranka ruske vlade i naporima da se u pitanje dovodi presuda suda u tom slučaju", navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Članice "Pusi rajota" Nadežda Tolokonjikova, Jekaterina Samutsević i Marija Aljohina osuđene su u avgustu na dve godine zatvora zbog "huliganstva motivisanog verskom mržnjom".

Kazna, koja je naišla na međunarodne kritike, izrečena je nakon što su članice benda u februaru upale u hram Hrista Spasitelja u Moskvi u znak protesta protiv Vladimira Putina.

Ruski MIP je izrazio nadu "da će biti iskazano poštovanje prema sećanju na Andreja Saharova, ali i za nekoliko miliona pravoslavnih vernika čija su prava i osećanja narušena nelegalnim aktivnostima ranije pomenutih osoba".

Andrej Saharov bio je sovjetski fizičar i dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji se godinama protivio sovjetskim vlastima.
XS
SM
MD
LG