Dostupni linkovi

Rusef: Samo diplomatsko rešenje moguće za Siriju



Predsednica Brazila Dilma Rusef danas je u Njujorku oštro osudila nasilje u Siriji i naglasila da je jedini način za okončanje krize u toj zemlji diplomatsko rešenje.

"Brazil najsnažnije osuđuje nasilje u Siriji gde je toliko ljudi poginulo. Vlada u Damasku je najviše odgovorna za spiralu nasilja ... ali smo svesni i odgovornosti naoružanih opozicionih strana koje se oslanjanju na podršku iz inostranstva", rekla je Dilma Rusef na otvaranju generalne debate 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

Predsednica Brazila je kazala da je diplomatsko rešenje sukoba u Siriji "ne samo najbolje" nego i jedino i pozvala sve sukobljene strane u toj zemlji da polože oružje.

Rusefova je takođe najsnažnije osudila islamofobiju u zapadnim zemljama, ali i terorističke napade u Libiji u kojima su poginule američke diplomate.

Govoreći o izraelsko-palestinskom pitanju, ona je ponovila stav Brazila iz 2011. godine kojim se podržava nezavisnost Palestine.

Dilma Rusef je kazala da je ekonomska kriza dobila nove zabrinjavajuće oblike i ocenila da mnogi lideri nisu našli pravi put za formulisanje fiskalnih mera koje su, kako je rekla, ključ za zaustavljanje recesije i za rast privrede.
XS
SM
MD
LG