Dostupni linkovi

Obama i Klinton osudili napad na ambasadu SAD u Libiji



Američki predsednik Barak Obama osudio je danas napad na konzulat SAD u
Libiji, u kome su ubijena četiri Amerikanca, među kojima i ambasador Kristofer Stivens.

Obama je istakao da će SAD raditi sa libijskom vladom kako bi počinioce priveli pravdi.

On je poručio da "nikakvi akti terorizma" neće uzdrmati američku odlučnost.

Američki predsednik je dodao da SAD ne prihvataju omalovažavanje verskih uverenja drugih, ali je naveo da "apsolutno nema opravdanja" za nasilje.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton je u zajedničkom obraćanju medijima sa Obamom oštro kritikovala napad, za koji je navela da bi "trebalo da šokira ljude svih veroispovesti širom sveta".

Ona je za napad optužila "malu i divljačku grupu" ekstremista, a ne narod ili vladu Libije i obećala da će SAD sačuvati svoje "prijateljstvo" sa Libijom.

"Nema opravdanja za ovo. Nikakvog. Nasilje poput ovog nije način da se slavi ijedna religija ili uverenje, i dokle god bude onih koji će oduzimati nevine živote u ime Boga, svet neće spoznati istinu i večni mir", rekla je državna sekretarka SAD.

Američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens i tri američka zvaničnika ubijeni su sinoć u napadu na američki konzulat u Bengaziju, na istoku Libije, iz protesta zbog filma snimljenog u SAD koji se smatra uvredljivim za islam.

Stivens je prvi američki ambasador koji je ubijen u nekom napadu od 1979, kada je u Avganistanu ubijen ambasador Adolf Dabs.

Stejt department je identifikovao jednog od ubijenih Amerikanaca kao Šona Smita, službenika za informacije stranih službi. Identitet ostalih nije objavljen.

Američki zvaničnici naveli su da je u međuvremenu 50 marinaca poslato u Libiju, kao pojačanje američke diplomatske misije u toj zemlji.

U sedištu UN u Njujorku danas pre podne, po lokalnom vremenu, trebalo bi da bude održan i sastanak Saveta bezbednosti o Libiji, koji je još odavno zakazan.

S druge strane, republikanski predsednički kandidat Mit Romni kritikovao je postupanje Obamine administracije kada se radi o napadima na američku ambasadu u Kairu, dodajući da je u svom odgovoru Bela kuća poslala "izmešane signale".

Protesti i napad na ambasadu u Kairu prethodio je napadu u Libiji.
XS
SM
MD
LG