Dostupni linkovi

Njemački ustavni sud između eura i demokracije



Njemački ustavni sud bi trebao objaviti odluku o najvećoj ustavnoj tužbi u njemačkoj povijesti, a predmet o kojemu se odlučuje, sudbina Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), za mnoge predstavlja dvojbu između novca i demokracije, odnosno između Europske središnje banke (ECB) i političkih institucija.

Njemački ustavni suci odlučuju o zahtjevima za odluku po žurnom postupku o ESM-u i europskom fiskalnom paktu,

ESM bi trebao stajati na raspolaganju članicama eurozone u krizi s kreditima u visini do 500 milijardi eura, dok je namjena fiskalnog pakta discipliniranje proračunske politike.

Prema rezultatima jedne reprezentativne ankete, 54 posto Nijemaca nada se da će Ustavni sud poništiti zakone o Europskom stabilizacijskom mehanizmu, što su ih njihovi predstavnici donijeli u Bundestagu dvotrećinskom većinom glasova.

Pojedine južnoeuropske zemlje bez pomoći izvana slomile bi se pod teretom dugova, posljedice bi bile drastični dugovi s krajnje negativnim posljedicama za financijski sustav u cijelome području eura, izjavio je glavni analitičar Citigroupa Jürgen Michels, dodajući da bi u konačnici to moglo značiti i raspad eurozone.
XS
SM
MD
LG