Dostupni linkovi

Ljajić: Promena pozivnog broja je zloupotreba međunarodnih sporazuma



Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da rezolucija kosovske skupštine kojom se zahteva da se međunarodni prefiks Srbije (381), koji koriste fiksna i mobilna telefonija na Kosovu, zameni prefiksom Albanije (355), predstavlja grubu zloupotrebu međunarodnih sporazuma i standarda.

On je agenciji Beta kazao da je povodom toga, danas uputio protestnu notu generalnom sekretaru Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Amaduu Tureu.

On je naglasio da je zatražio da Međunarodna unija za telekomunikacije spreči sprovođenje ove rezolucije, jer kad bi se ona primenila u praksi, to bi značilo da bi u budućnosti sav međunarodni saobraćaj ka Kosovu išao preko Albanije, čime bi se uveo princip eksteritorijalnog korišćenje međunarodnih brojeva.

"Ovakvi jednostrani potezi, ukazuju na nespremnost prištinskih vlasti da se kompleksni odnosi Beograda i Prištine rešavaju kroz pregovore i dijalog", naglasio je Ljajić.

Skupština Kosova je juče usvojila rezoluciju kojom se zahteva da se međunarodni prefiksi za fiksnu telefoniju 381, odnosno za dva mobilna provajdera 377 i 386 zamene jedinstvenim međunarodnim prefiksom Albanije - 355.
XS
SM
MD
LG