Dostupni linkovi

Mrkić: Srbija je naklonjena EU



Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio u Teheranu da je Srbija "duboko naklonjena cilju da postane članica EU", ali i da poštuje vrednosti nesvrstanih.

Mrkić je ocenio da će teheranski finalni dokument biti deo strategije kako se suočiti i izdržati geopolitičke izazove. Dokument ističe važnost stvaranja mirnog i prosperitetnog sveta, u okvirima ravnopravnog međunarodnog sistema.

Prema njegovim rečima, strukture globalnog vladanja treba da budu revidirane, jer je njihova "institucionalna arhitektura ostala kakva je bila tokom hladnog rata".

Mrkić je dodao da bi trebalo da se restruktuiraju postojeće ekonomske institucije kako bi bolje oslikavale ekonomsku realnost i napredovale.

On je rekao da će Srbija nastaviti svoj aktivni angažman u Pokretu nesvrstanih kako bi zbližila narode, navodeći povećanje stipendija za studente iz zemalja Pokreta.

Osnivačka konferencija Pokreta nesvrstanih održana je 1961. godine u Beogradu, a nakon raspada SFRJ, članstvo njenih naslednica je suspendovano u Pokretu. Srbija danas ima status posmatrača.
XS
SM
MD
LG