Dostupni linkovi

Izrael kritikuje Pretoriju zbog obeležavanja proizvoda



Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor ambasadora Južne Afrike u Izraelu i prenelo mu zvaničan protest zbog odluke Pretorije da uvede obaveznu oznaku za proizvode iz izraelskih naselja u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Pretorija je u sredu odlučila da uvede oznaku za proizvode iz izraelskih naselja, što je Izrael nazvao "diskriminatornom" i "potpuno neprihvatljivom" merom.

"Južnoafrički aparthejd danas je uperen protiv Izraela i južnoafričkih rudara", naveo je u četvrtak na svojoj Fejsbuk stranici zamenik izraelskog ministra spoljnih poslova Dani Ajalon.

Ajalon je aludirao na 42 rudara poginula u rudniku Marikana, od kojih je većina ubijena 16. avgusta u najkrvavijoj policijskoj operaciji u toj zemlji od ukidanja aparthejda.

Palestinske vlasti čestitale su Južnoj Africi zbog uvođenja nove mere. "Južna Afrika ulaže po nas pozitivan napor", kazao je palestinski zamenik ministra ekonomije Abdul Afiz Nofal.

On je dodao da će, ako se postavljanje oznake ne poštuje, palestinske vlasti o tome obavestiti Južnu Afriku, kako bi prekršioci propisa dobili "visoku novčanu kaznu".

U Južnoj Africi živi brojna jevrejska zajednica, uključujući izvestan broj ljudi koji je imao važnu ulogu u borbi protiv aparthejda.

Tu zajednicu, koja je podeljena u odnosu na današnju politiku Izraela, čini od 30.000 do 40.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG