Dostupni linkovi

Rast stanovništva u Rusiji



Broj stanovnika u Rusiji porastao je za 85.600 ljudi u prvih šest meseci ove godine, na ukupno 143, 1 milion, saopštila je danas ruska savezna agencija za statistiku Roštat, što ukazuje na blagi porast stanovništva u zemlji koja je beležila demografski pad.

Rusija je već zabeležila simboličan porast broja stanovnika od 5.100 ljudi, odnosno 0,004 odsto u prvih šest meseci 2011. godine.

Agencija je navela da je stopa smrtnosti pala u prvih šest meseci 2012. u odnosu na isti period 2011. godine, a da je broj migranata koji su se nastanil u Rusiji porastao za 24,4 odsto u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Aktualni predsednik Rusije Vladimir Putina je u svojim izbornim obećanjima isticao da će jedan od prioriteta u njegovom novom mandatu biti prevazilaženje demografske krize.

Kako podseća agencija Frans pres, Rusija je izgubila više od pet miliona stanovnika od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prema agenciji Roštat, i predviđana su bila da će demografski pad da se ubrza.
XS
SM
MD
LG