Dostupni linkovi

BiH: Protestno pismo Stefanoviću zbog nazivanja RS državom



Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović
protestovao je danas u otvorenom pismu predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću zato što je Republiku Srpsku nazvao državom.

Bećirović je poručio Stefanoviću da taj stav predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, i šteti izgradnji dobrih odnosa BiH i Srbije.

"Opasno je tvrditi da je entitet Republika Srpska - država", ukazao je Bećirević.

On je poručio da Republika Srpska nikada nije bila država, niti će ikada biti, dodavši da "svako mora da shvati da je BiH trajna kategorija i međunarodno-pravno priznati subjekt".

Prilikom jučerašnje posete predsednika Skupštine RS Igora Radojičića Beogradu, Stefanović je tokom obraćanja novinarima sve vreme Republiku Srpsku nazivao "državom i zemljom".

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH dalje je ocenio da BiH, uprkos izjavama kakva je Stefanovićeva, želi da razvija dobre i stabilne dugoročne ekonomske, političke i društvene odnose sa svim susednim zemljama.

"Mi želimo dobre odnose, ali preduslov za bilo kakvu saradnju je međusobno uvažavanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, isto onako kao što i mi poštujemo suverenitet drugih država", poručio je Bećirović Srbiji.

Bećirović je predložio da se povodom Stefanovićeve izjave održi vanredna sednica Parlamenta BiH i rekao da će BiH učiniti sve da se razvija saradnju kakva dolikuje dobrim susedima.

On smatra da kada je u pitanju odnos Srbije i Beograda prema BiH, ništa nije slučajno, te da tako treba tumačiti jučerašnju Stefanovićevu izjavu, ali i, kako je kazao, niz sličnih izjava ostalih političara iz Srbije.
XS
SM
MD
LG