Dostupni linkovi

UN poziva SAD da privremeno prekine proizvodnju biogoriva



Generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Žoze Gracijano da Silva pozvao je danas Sjedinjene Države da privremeno obustave proizvodnju biogoriva
od kukuruza da bi se izbegla kriza u snabdevanju hranom.

Prema zakonu SAD 40 odsto žetve mora da se upotrebi za proizvodnju biogoriva, što je po oceni UN-a suviše visoka kvota koja bi mogla da doprinese izbijanju svetske krizu u snabdevanju hranom.

Rekordna suša i toplotni talas u SAD uništili su veliki deo ovogodišnjeg roda kukuruza što je izazvalo skok cena.

Hitno i privremeno ukidanje američkog zakona kojim se određuju kvote za bioetanol proizveden od kukuruza donelo bi predah tržištu i omogućilo da se više useva koristi za ishranu ljudi i životinja, napisao je generalni direktor FAO-a u autorskom članku u britanskom listu Fajnenšel tajms (Financial Times).

Američko ministarstvo za poljoprivredu (USDA) je u izveštaju o stanju useva od 5. avgusta ocenilo da je samo 23 odsto biljaka kukuruza u dobrom do odličnom stanju.

U tom kontekstu cene žitarica su skočile, tako da je cena kukuruza porasla 40 odsto od 1. juna, navode stručnjaci.

"Najgora suša u poslednjih 50 godina je nanela velike štete američkom rodu kukuruza, uz ozbiljne posledice za svetsko snabdevanje hranom", napisao je Gracijano da Silva u svom članku.
XS
SM
MD
LG