Dostupni linkovi

Poljacima zbog bankrota agencija preselo letovanje



Poljacima je ove sezone preselo letovanje zbog lavine krahova turističkih agencija, čak i velikih, donedavno solidnih, a strahovanje turista da će ih izbaciti iz hotela iako su platili aranžmane, navelo je Poljake da se pri izboru sve manje rukovode cenom aranžmana.

Turističke agencije su ove sezone padale jedna za drugom i oštetile 35.000 do 40.000 građana su unapred platili letovanje.

Samo stečaj agencije "Skaj trevel" je pokvario, skratio ili sprečio letovanje 23.000 klijenata.

Poljaci zato prestaju da se rukovode cenom aranžmana koja je do ove godine bila glavni kriterijum, i 45 odsto u anketi za današnji "Đenjik Gazeta pravna" kaže da bira agenciju po renomeu.

Gotovo isti procenat izjavio je da ce na letovanje radije ići sami, bez pomoći turističke agencije, a cena ostaje presudna u odlučivanju svega 13,5 odsto anketiranih.

Turistički radnici ocenjuju da je ovo za njih najgora sezona, a i regionalne vlasti koje organizuju povratak "nasukanih turista" u zemlju, žale se da ih je to do sada koštalo 1,5 miliona evra.

Problemi Poljaka u letovalištima širom sveta naterali su Nacionalnu revizorsku službu da se uključi i najavi dubinsku kontrolu.

Ekonomisti ocenjuju da su agencije ove godine potcenile krizu i smanjenu potražnju za letnjim aranžmanima, a stanje objašnjavaju i "ratom cenama" koji vode agencije da bi privukle klijentelu, osetno smanjenu zbog opšte krize.
XS
SM
MD
LG