Dostupni linkovi

Dačić: Neće biti zamrzavanja ni plata ni penzija


Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da se ekonomska politika nove vlade neće zasnivati na pozivima građanima da "štede i stežu kaiš", kao i da vlast i "finansijski sektor moraju da dele sudbinu svoga naroda.

U ekspozeu u Skupštini Srbije, Dačić je rekao da od privrednika traži da plaćaju poreze i ne otpuštaju radnike, da investiraju u Srbiji i ne iznose kapital u inostranstvo. Ukazujući na problem budžetskog deficita Srbije, Dačić, koji je u kampanji govorio da mu ne treba Međunarodni monetarni fond, rekao je da će Vlada Srbije nastaviti razgovore sa tom međunarodnom institucijom.

"Neće biti ni zamrzavanja plata ni penzija", ponovio je Dačić. Dačić je rekao da se privreda Srbije "urušava i propada", da je ogroman broj građana "zapao" u siromaštvo i da stoga finansijski sektor mora više da učestvuje u oživljavanju privrede.

"Ogromne socijalne razlike podrivaju stabilnost države i društva, politička vlast mora biti instrument u rukama naroda za ostvarivanje pravednije raspodele društvenog bogatstva", poručio je Dačić u obraćanju poslanicima.

Kao najveći problem Srbije, Dačić je naveo pad nataliteta i ukazao na to da je svake godine u Srbiji za oko 40.000 veći broj umrlih od rođenih. Kako je naveo, ciljevi vlade su "zaustavljanje izumiranja nacije i stvaranja uslova za porast životne snage naroda, obnavljanje stanovništva, stimulisanje rađanja više dece u porodicama i pomoć trudnicama i porodiljama".

"Za dva do tri veka najdalje Srbija će ostati prazna", rekao je Dačić i dodao da će vlada hitno izaći "sa konkretnim merama za zaustavljanje biološkog nestanka Srbije".
XS
SM
MD
LG