Dostupni linkovi

Srbija dobiva novu vladu



Srbijanski bi parlament na današnjoj sjednici trebao izabrati novu vladu. Premijer i članovi vlade zatim bi trebali položiti prisegu. Očekuje se da će nova vlada imati 17 ministara, jednog ministra bez portfelja te četiri potpredsjednika, od kojih će trojica istodobno biti ministri.

Mandatar za sastav nove vlade i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić najvjerojatnije će biti premijer te istodobno ministar unutarnjih poslova, što je bio i do sada.

Dosadašnji ministar obrazovanja Žarko Obradović kandidat je za ministra obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja; dosadašnji ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić trebao bi biti ministar prometa, a dosadašnja predsjednica parlamenta Slavica Đukić
Dejanović kandidatkinja je za ministricu zdravlja.

Vršitelj dužnosti predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić kandidat je za ministra obrane i potpredsjednika vlade zaduženog za sigurnost, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a kandidat za novog ministra vanjskih poslova je dugogodišnji diplomat i bivši srbijanski veleposlanik u Japanu Ivan Mrkić.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom i dosadašnji ministar rada i socijalne politike, Rasim Ljajić, kandidat je za potpredsjednika vlade te ministra za unutarnju i vanjsku trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo. Suzana Grubješić, dužnosnica URS-a, kandidatkinja je za potpredsjednicu vlade zaduženu za europske integracije, dok će čelnik URS-a Mlađan Dinkić biti kandidat za ministra financija i gospodarstva, a dužnosnica te stranke Verica Kalanović za ministricu regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Predsjednik PUPS-a Jovan Krkobabić kandidat je za potpredsjednika vlade i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike, a predsjednik NS-a Velimir Ilić trebao bi biti predložen za ministra građevinarstva i urbanizma.

U vladi bi trebao biti i čelnik SDA Sulejman Ugljanin, koji će, kako se očekuje, biti ministar bez portfelja zadužen za nedovoljno razvijena područja.
XS
SM
MD
LG