Dostupni linkovi

RS i Hrvatska će zajedno graditi HE Dubrovnik 2


Izgradnja hidroelektrane Dubrovnik II je u interesu i bh. entiteta Republike Srpske i Hrvatske i zajednički će je finansirati kroz kompaniju koja će u naredne tri godine raditi na njenoj izgradnji, najavili su predsednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić i prvi potpredsednik Vlade Republike Hrvatske Radimir Čačić.

Vrednost projekta je oko 170 miliona evra, snaga hidroelektrane je oko 300 megavata, a izvore sredstava će, kako su najavili Džombić i Čačić nakon sastanka u Banjaluci, tražiti i kod međunarodnih finansijskih institucija i ne sumnjaju da će ih dobiti.

Računaju i na povoljna evropska razvojna sredstva, jer, kaže Čačić, jednim delom je u projekt involvirana i Crna Gora.

"Hidroelektrana se nalazi u Dubrovniku, a voda treba da dođe iz Hidroelektarne Trebišnjica, prokopavanjem tunela u dužini od 16 kilometara", kazao je Džombić.

Nakon izgradnje hidroelektrane, koju će finansirati 50 posto RS, te istim procentom i Hrvatska, biće, kaže, usaglašena podela električne energije.

"Otvorena pitanja u elektroprivredama, koja imamo po pitanju Dubrovnika I i RiTE Gacko, usaglasili smo da ostavimo po strani, kako ne bi bili prepreka uspešnoj realizaciji projekta Dubrovnika II", rekao je Džombić na pres-konferenciji.

Čačić je na pres-konferenciji u Banjaluci rekao da je ključan projekt Dubrovnik II, ocenivši ga kao jedan od "najpotentnijih i najkvalitetnijih evropskih energetskih projekata u srazmeri uloženog i dobijenog".
XS
SM
MD
LG