Dostupni linkovi

Stefanović: Niko nije tražio kancelariju Srbije na Kosovu



Šef beogradskog pregovaračkog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da niko od Srbije nije tražio otvaranje kancelarije u Prištini.

O tom navodnom zahtevu EU govorio je u više navrata zamenik premijera Srbije Ivica Dačić.

Povodom otvaranja Kancelarije Vlade Kosova za sever, gde su Srbi većina, i zahteva nemačke kancelarke Angele Merkel da se ukinu institucije Srbije na severu Kosova, Stefanović je kazao da Srbija ne može da ostavi institucionalni vakuum na tom delu Kosova.

Povodom informacije da je NATO ovlastio Mađarsku da od sledeće godine kontroliše vazdušni saobraćaj nad Kosovom, Stefanović je kazao da tu Beograd ne može ništa da učini, jer su mu 1999. godine oduzete ingerencije nad tim.

Šef beogradskog pregovaračkog tima je, na pitanje zašto u sporazumu o slobodi kretanja nije navedeno da ne važi za sever Kosova, kazao da bi onda Priština "brutalno" terala Srbe južno od Ibra da uzmu kosovske registarske tablice.

Stefanović je kazao da je usmeno obavestio sagovornike u Briselu da sporazum ne može da bude primenjen na severu Kosova gde su Srbi većina, ali je na pitanje da li takav njegov potez nekoga obavezuje da ne sprovodi sporazum u tom delu Kosova, odgovorio negativno.

Stefanović je kazao da je Beograd ohrabrivao Srbe južno od Ibra da uzmu tablice KS, koje ne prejudiciraju nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG