Dostupni linkovi

WWF: Konferencija u Riju mora da osigura održivu budućnost



Konferencija Ujedinjenih nacija o održivom razvoju "Rio+20", koja se održava u Rio de Žaneiru, mora da osigura održivu i pravednu budućnost, ali i da pruži novi smer globalnoj ekonomiji, saopštio je danas Svetski fond za prirodu (WWF).

Kako je saopšteno, "Rio+20" je jedinstvena prilika za razvoj i planiranje održive budućnosti svih stanovnika planete.

Odluke koje će biti donete na konferenciji "Rio+20" treba da definišu globalnu agendu u zaštiti životne sredine za sledeću deceniju, navodi se u saopštenju.

"U poslednjih nekoliko godina imali smo priliku da vidimo kako loše upravljanje finansijama može oslabiti i opustošiti društvo, ali uprkos tome, prema prirodnim resursima ponašamo se na slično opasan način", rekao je Džim Lip (Jim Leape), direktor WWF International, a saopštio Svetski fondu za prirodu.

On je kazao da "Rio+20" mora da uspostavi novi smer globalne ekonomije, održavanja prirodnih bogatstava koja će, kako je naveo, omogućiti da se u budućnosti zadovoljiti potrebe za hranom, vodom i energijom.

Svetski fond za prirodu je ukazao da osnovni životni uslovi nisu dostupni velikom delu svetske populacije i da oko 0,9 milijardi ljudi nema pristup vodi za osnovne potrebe.

Oko 2,6 milijardi nema pristup sigurnoj i higijenski čistoj vodi, jedna milijarda je pothranjena, dok 1,5 milijardi svetske populacije nema pristupa modernim oblicima energije.

Konferencija UN o održivom razvoju koja je počela danas u Rio de Žaneiru trajaće do 22. juna. Na konferenciji učestvuju delegacije 193 zemlje.
XS
SM
MD
LG