Dostupni linkovi

Jarnjak:HDZ plaćao račune i Sanaderove kćeri


U nastavku suđenja u slučaju Fimi media, u kojem se bivši premijera Hrvatske i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, HDZ te još četvoro ljudi tereti za nezakonito izvlačenje novca iz državnih firmi i institucija i punjenje HDZ-ovog "crnog fonda", bivši glavni tajnik i član predsjedništva HDZ-a Ivan Jarnjak rekao je kako je stranka plaćala račune za mobitel i kćeri Ive Sanadera.

Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu Jarnjak je ispričao, da je jednom došao račun za telefon u iznosu od 120.000 kuna. Prisjetio se kako mu je blagajnica stranke tada rekla da ima puno službenih telefona i upozorila ga da se račun za mobitel plaća i za Sanaderovu kćer Petru.

"Za nekoliko dana nazvao me Sanader i pitao me u čemu je problem. Rekao sam mu da su troškovi previsoki i da to nećemo moći izdržati, na što mi je on odgovorio 'ostavi, bez brige' ", kazao je Jarnjak.

Svjedok je također ispričao da ga je vozač Vinko Lacić s kojim je često putovao, upozorio da se u stranci vrše isplate nekim ljudima mimo žiro računa stranke.

O tome je, kazao je Jarnjak, pitao računovotkinju Branku Pavošević, a ona mu je rekla da njoj predsjednik stranke Ivo Sanader daje popis s iznosom novca i osobama kojima treba isplatiti taj novac, a da novac osigurava Mladen Barišić.

Kazao je pritom kako je čuo i za isplate za neke medije, koje nisu mogle biti provedene preko žiro računa. Bilo je govora o TV Z1 i Osječkoj televiziji.Jarnjak rekao da Predsjedništvo HDZ-a nije usvojilo završni račun za 2005. i 2006. godinu.

Objasnio je da je odluke o finacijsko-materijalnom poslovanju donosilo stranačko Predsjedništvo, ali ako bi predsjednik stranke to uvrstio u dnevni red. U suprotnom odluku je mogao donijeti samo predsjednik stranke.

Za izvor plaćanja mimo žiro računa stranke Jarnjak je prvi put čuo kada mu je Pavošević rekla da će joj rizničar HDZ-a, šef carine Mladen Barišić dati novce za plaćanja po nalogu predsjednika.

Svjedok je ispričao i da su se sjednice Predsjedništva stranke prestale snimati kada je to zatražio Sanader i da su onda povremeno vodili zapisnike Sunčana Glavak i Josip Šarić.

Za svjedočenje Ivana Jarnjaka na suđenju u slučaju Fimi medija, sutkinja Županijskog suda predvidjela je tri dana.
XS
SM
MD
LG