Dostupni linkovi

Tomislav Karamarko novi predsjednik HDZ-a


Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko novi je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, najsnažnije oporbene stranke u Hrvatskoj. On je naslijedio stranku kojoj se sudi za korupciju i crne fondove i koja je na izborima pred nekoliko mjeseci doživjela najveći poraz u preko dvije decenije postojanja.

Dosadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ispala je već u prvom krugu. Jedan od osnivača HDZ-a i čovjek koji je najviše staža ostvario u vrhu policije i tajnih službi Tomislav Karamarko novi je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

Na u zoru završenom 15. izbornom saboru te stranke u drugom je krugu pobijedio Milana Kujundžića. Karamarko je povratnik u visoku politiku potkraj Sanaderova mandata, kada je preuzeo resor unutarnjih poslova u Vladi.

Na nedavnim parlamentarnim izborima bio je zadužen za otimanje glasova desnim strankama, desničario je i u ovoj izbornoj kampanji, ali u pobjedničkom govoru u ponedjeljak ujutro tek je obećao snažnu potporu hrvatskim ratnim veteranima, vladi lijevog centra najavio oštru opoziciju, a europskim pučanima – čiji je HDZ član – poručio:

„U HDZ-u ćete imati partnera na kojeg ćete biti ponosni, koji će zastupati i promicati europske demokršćanske i istinske narodne vrijednosti. Novi HDZ će zajedno sa drugim europskim pučkim strankama graditi bolju Europu, ali će još snažnije europeizirati Hrvatsku i našu regiju. HDZ je pokazao želju za promjenom, želju za raščišćavanjem sa negativnostima koje su pojedinci učinili skrivajući se iza stranke, ali i želju za povratkom na pobjednički put.“

Dosadašnja predsjednica HDZ-a i donedavna premijerka Jadranka Kosor ispala je već u prvom krugu.

„Žao mi je što većina nije prepoznala ono što sam radila za stranku u najtežim uvjetima nakon odlaska Ive Sanadera“, naglasila je Kosor.

Karamarko je najavio da će pružiti ruku svim dojučerašnjim konkurentima i zaboraviti sve što je bilo izrečeno u kampanji. Prvi veliki zadatak pred njim nakon konsolidacije stranke kojoj se sudi za korupciju i crne fondove su lokalni izbori sljedeće godine. HDZ sada u Saboru ima 47 od ukupno 151 zastupnika, od toga su tri iz dijaspore, odnosno izabrani glasovima iz Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG