Dostupni linkovi

Vlasi: Politika Srbije prema regionu se neće menjati



Savetnik premijera Kosova, Azem Vlasi, smatra da se, ni nakon poslednjih izbora u Srbiji, ništa bitno neće promeniti u politici te zemlje prema državama regiona.

"Po pitanju Bosne, verujem da će se nastaviti dosadašnja politika u kojoj Srbija, kao, priznaje Bosnu, ali da se o budućnosti države trebaju dogovoriti bosanski narodi. Ustvari, Beograd iza scene Srbima u Banja Luci govori da će ih podržati da se ništa ne dogovore sa druga dva naroda", izjavio je Vlasi za agenciju Anadolija, čije je regionalno sedište u Sarajevu.

On veruje da će se u BiH "nastaviti politika obesmišljavanja države, a afirmisanje Republike Srpske".

Kada je reč o Kosovu, Vlasi smatra da rezultati poslednjih izbora, takođe daju do znanja da neće biti zaokreta u politici bez obzira da li će u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji 20. maja biti bolji lider Demokratske stranke Boris Tadić ili prvi čovek Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

"Naime, Tadić će nastaviti da pitanje Kosova naprosto valja, da ga kotrlja s nebuloznim formulama. On najpre tvrdi da nikada neće priznati Kosovo, a potom da hoće jedno kompromisno rešenje", rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, ako Nikolić pobedi, on će tvrditi da je za problem Kosova kriva stara vlast i da to nije među prioritetima.

"Četiri godine će brzo proći, a ja ne verujem da će se nešto značajno promeniti u državnoj politici Srbije po pitanju Kosova. No, do novih tenzija neće doći. Nikolić, recimo, više nije onaj vulgarni radikal. On se zalaže za Srbiju u Evropskoj uniji. Ako
pobedi, on neće smeti da zaoštrava prilike", izjavio je Vlasi.
XS
SM
MD
LG