Dostupni linkovi

Brejvik: Sve bih ponovo učinio



Anders Bering Brejvik, optužen za ubistvo 77 lica u Norveškoj, izjavio je danas na sudenju da bi "sve ponovo učinio".

"Izveo sam najspektakularniji i najsofisticiraniji napad u Evropi još od Drugog svetskog rata. Učinio bih sve to ponovo. Moj čin je baziran na dobru, a ne na zlu", rekao je Brejvik, koji je, kao i juče po ulasku u sudnicu u Oslu uputio desničarski pozdrav, pošto su mu uklonjene lisice.

On je istakao da tinejdžeri koji su ubijeni na ostrvu Utoja nisu bili nevina deca.

"Mladi iz Laburističke partije nisu bili naivni, to nisu bili nevina deca već politički militanti koji podstiču multikulturalizam", izjavio je Brejvik i dodao da je ubio 70 lica kako bi sprečio građanski rat.

Na kraju, rekao je da je "sve radio u interesu svoje zemlje" i da zato ne može da prihvati krivičnu odgovornost, a zatim je zatražio da bude oslobođen.

Kako javlja izveštač BBC-ja, on je svoje stavove izneo potpuno mirno, ledenog lica.

BBC dodaje da će šokantni navodi čoveka koga mediji zovu "norveški monstrum" biti ključni u proceni da li je on uračunljiv.

On je ranije izrazio želju da bude kažnjen zatvorom, a ne smeštanjem u psihijatrijsku ustanovu.

Brejvikovo izlaganje drugog dana suđenja, bilo je odloženo za tridesetak minuta jer je zatraženo i usvojeno izuzeće jednog člana sudskog veća, zbog toga što je prošle godine na Fejsbuku napisao da bi Brejvika trebalo osuditi na smrtnu kaznu.

Brejvik (33) je juče, prvog dana suđenja, rekao da je delovao u samoodbrani i da ne priznaje norveški sud.

On je priznao da je počinio napade ali se izjasnio da nije kriv za terorizam i masovno ubistvo ističući da je ubistva počinio kako bi zaštitio Norvešku od multikulturalizma i islama.

Ranije je rekao da je svojim napadima želeo da kazni "izdajnike" čija proimigrantska politika doprinosi “prljanju” norveške krvi.

Suđenje bi trebalo da traje deset sedmica, a za to vreme sud mora da donese presude o Brejvikovoj odgovornosti i uračunljivosti.
XS
SM
MD
LG