Dostupni linkovi

Titanik - istorija potonuća


Titanik
Titanik
Stotinu godina nakon potapanja Titanika, interes javnosti za ovu tragediju ne prestaje.

Titanik je isplovio iz Southhamptona u Engleskoj prema New Yorku. Kapetan broda je bio Edward J.Smith, koji je poznat pod nazivom „Kapetan milijunaša“, zbog njegove popularnosti među bogatim putnicima.

Na brod se ukrcalo nekoliko istaknutih ličnosti, kao što je američki biznismen Benjamin Guggenheim, britanski novinar William Thomas Stead i suvlasnik lanca prodavnica Macy’s Isidor Straus i njegova supruga Ida.

Katastrofa

Brod je udario u santu leda 14. aprila uvečer i potonuo 15.aprila rano ujutro. Najmanje pet njegovih, navodno, nepotopivih komora je probijeno.

Nakon što je procijenjena šteta i nakon što su potopljene prednje komore broda, pramac je potopljen, čime je voda iz probijenih komora prešla u ostale komore. Na taj način je zapečaćena sudbina ovog broda.

Od 2.223 putnika i članova posade broda, za koji se prije isplovljavanja govorilo da je „nepotopiv“, 1.517 je poginulo. Najviše poginulih je iz treće klase. Od, otprilike, 710 putnika, preživjelo je samo 174. Sedamdeset šest posto članova posade je poginulo.

Sto godina poslije

-- Američke i britanske istrage su predložile različite sigurnose predostrožnosti nakon potonuća Titanika i 1913. godine je održana prva međunarodna konferencija o sigurnosti na moru u Londonu. Na konferencioji su dogovorena pravila prema kojima je postalo obavezno da svaki brod ima čamac za spašavanje za svakog ukrcanog putnika i da se vježbe spašavanja izvode na svakom putovanju.

-- U septembru 1985. godine, snimljene su prve podvodne snimke Titanika, nakon što se otkriveni njegovi ogromni grijači. Kasniji snimci su pokazali da brod leži na dnu uspravno, ali prepolovljen.

-- Pored toga što je bio predmet mnogih knjiga, brod je inspirisao i različite filmove, prije svega "Noć za pamćenje" (1958) i mega hit Jamesa Camerona "Titanic" (1997).

-- Millvina Dean, posljednja preživjela putnica, umrla je 2009. u 98. godini. Imala je samo devet sedmica kada je njena porodica prodala pab u Londonu i odlučila krenuti u Ameriku da započne novi život u gradu Wichita u državi Kanzas, gdje je njen otac planirao otvoriti duhandžijsku radnju.

-- Istraživači su 2012. godine napravili mapu olupine sa 130.000 fotografija urađenih 2010. uz pomoć robota.
XS
SM
MD
LG