Dostupni linkovi

Rompej: Reforme ključne za evropske integracije BiH



Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je tokom susreta u Briselu sa predsedavajućim Veća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom da političke i ekonomske reforme, usvajanje i primena zakona ostaju ključni na putu ka EU.

“Pozdravljamo nedavno usvojene zakone kao što su o državnoj pomoći i popisu. Istovremeno, nadamo se da će BiH pojačati napore da reši preostala pitanja kako bi što pre mogla da u potpunosti primeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U tom kontekstu, očekujemo promene Ustava koje će biti u skladu sa evropskim konvencijama za ljudska prava”.

Rompej je istakao da EU ostaje privržena evropskoj budućnosti celog Zapadnog Balkana. Poslednjih meseci u Briselu su donete važne doluke koje se tiču budućnosti Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova.

“Dok druge zemlje na Zapadnom Balkanu preduzimaju odlučne korake ka Uniji, ne postoji razlog zbog kojeg bi BiH trebalo da zaostaje u tom pogledu. EU je spremna da pruži neophodnu podršku, i ovde u Briselu i kroz pojačano prisustvo na terenu, u cilju pospešivanja reformi i pomoći da BiH ostvari svoje evropske aspiracije”.

Bevanda je izrazio nadu da je nedavno formirani Savet ministara pružio garancije da će u potpunosti promeniti dosadašnji način rada i u saradnji i pomoć evropskih institucija ubrzo ispuniti uslove za podnošenje kandidature BiH za članstvo u EU.
XS
SM
MD
LG