Dostupni linkovi

Opozicija kritikuje Merkelovu zbog pomoći Sarkoziju



Nemačke opozicione stranke oštro su danas kritikovale kancelarku Angelu Merkel smatrajući da njena otvorena podrška predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju uoči izbora u toj zemlji nanosi štetu odnosima Berlina i Pariza.

Nemačka kancelarka i francuski predsednik dali su juče francuskoj i nemačkoj televiziji zajednički polučasovni intervju koji je predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) ocenio kao "nelagodan".

Šef parlamentarne frakcije opozicionih Zelenih Jirgen Tritin (Juergen Trittin) je u jednom intervjuu danas ocenio da to što kancelarka "tako napadno dobošari za Sarkozija" samo "šteti nemačko-francuskim odnosima".

Opozicija je posebno nezadovoljna zbog toga što, prema navodima medija, konzervativna šefica nemačke vlade do sada nije udovoljila zahtevu socijalističkog kandidata za predsednika Francuske Fransoa Olanda (Francois Hollande) da ga primi na razgovor u Berlinu.

Zelena opozicija smatra da je time kancelarka povredila "neutralnost koja se zahteva u ovakvim prilikama". Tritin je upozorio da "nemačko-francuska osovina mora da funkcioniše i kada od maja ove godine Sarkozi više ne bude vladao u Jelisejskoj palati".

Angela Merkel je pak navela da normalnim smatra da se političari srodnih, u ovom slučaju konzervativnih stranaka, međusobno pomažu i pred izbore. Na pitanje zašto podržava Sarkozija, ona je odogovorila da "pripadaju istoj stranačkoj porodici".

Oland u ispitivanjima javnog mnjenja već mesecima stoji znatno bolje od Sarkozija. Predsednički izbori u Francuskoj održavaju se 22. aprila.
XS
SM
MD
LG