Dostupni linkovi

Ukinut nadzor Šešeljevih razgovora sa pravnim savetnicima



Sekretar Haškog tribunala ukinuo je nadzor razgovora optuženog Vojislava Šešelja uveden u oktobru zbog sumnje da on te razgovore zloupotrebljava za prenošenje poverljivih informacija, potvrdila je danas predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Budući da u postupku više neće biti izvođenja dokaza, prestala je i potreba da se nadzorom Šešeljevih razgovora sprečava eventualno odavanje poverljivih podataka iz procesa, objasnila je Jelačićeva.

Tu meru, međutim, sekretar Tribunala, po njenim rečima, može ponovo uvesti, ako primeti da Šešelj zloupotrebljava nenadziranu komunikaciju sa svojim pravnim savetnicima.

Nadzor Šešeljevih razgovora sa pravnim savetnicima bio je uveden 26. oktobra prošle godine zbog osnovane sumnje da je on "zloupotrebio privilegovanu (nenadziranu) komunikaciju u pokušaju da utiče na svedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa sprovođenje pravde".

Šešelj, koji se brani sam, potom je, kako je rekao u sudnici, prekinuo svu komunikaciju sa savetnicima, optužujući Tribunal da mu je prekršio pravo na pravnu pomoć.

Završne reči optužbe na suđenju lideru Srpske radikalne stranke, optuženom za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, biće održane od 5. marta. Za 8. februar zakazana je rasprava o stanju u postupku.

Šešelju je prošlog meseca u bolnici u Lajdenu ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma (pejs-mejker), nakon što mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Njegovo zdravstveno stanje Tribunal opisuje kao "stabilno", ali je grupa lekara-specijalista, bliskih SRS, koja ga je prošle nedelje pregledala, saopštila da je njegovo zdravlje ozbiljno ugroženo.
XS
SM
MD
LG