Dostupni linkovi

Odbor EP danas o nacrtu rezolucije o Srbiji



Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravlja danas u Briselu o nacrtu rezolucije o evropskoj integraciji Srbije kojom se evropski lideri pozivaju da u martu odobre Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U predlogu rezolucije EP, Evropski savet se poziva da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji "pod pretpostavkom da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove, utvrđene na zasedanju vođa EU u decembru 2011". Taj dokument bi, posle još dve rasprave, Evropski parlament trebalo da usvoji na plenarnom zasedanju pocetkom marta.

Evropski parlament, piše u nacrtu rezolucije, smatra da bi, s obzirom na mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije iz oktobra 2011, pregovori o prijemu Srbije "trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala predanost Evropske unije perspektivi te zemlje za ulazak u EU".

U nacrtu rezolucije se, međutim, izražava ozbiljna zabrinutost zbog stanja na severu Kosova i nasilja u drugoj polovini 2011. godine i "ponovo naglašava da jedino rešenja kroz pregovore u dijalogu Beograda i Prištine mogu trajno otkloniti zategnutost". EP u tom dokumentu takođe "pozdravlja do sada postignute dogovore i poziva vladu Srbije da ih potpuno i neodložno sprovede".
XS
SM
MD
LG