Dostupni linkovi

Istraga povodom spornog video snimka u SAD



Američka vojska otvorila je istragu povodom video snimka na kome se vidi grupa marinaca kako urinira na mrtve talibanske borce. Na snimku se vide četvorica muškaraca u vojnim uniformama kako uriniraju na tri beživotna tijela muškaraca. U pozadini se čuje glas muškarca koji kaže "lijep dan, druškane".

Muškarci koji leže imaju smeđu boje kože, bosonogi su i jedan je prekrivn krvlju i nisu u iniformi. Porijeklo video snimka nije poznato, niti ko ga je postavio na Internet.

Čini se da su marinci svjesni da ih snimaju, navodi Bi-Bi-Si. Portparol Pentagona kapetan Džon Kirbi rekao je da su oni duboko uznemireni ovim video snimkom. "Cijeli slučaj biće temeljito istražen", naveo je Kirbi. Video snimak je objavljen na internetu ali još nije verifikovan. Savjet za američko-islamske odnose saopštio je da je video snimak pokazao ponašanje koje apsolutno neprihvatljivo za američke vojnike.

SAD ima oko 20.000 marinaca raspoređenih u Avganistanu, većinom u provincijama Kandahar i Helmand. Oko 90.000 američkih vojnika raspoređeno je u Avganistanu. SAD i njeni partneri u Avganistanu rekli su da planiraju da predaju bezbjednost Avganistanu i povuku borbene trupe do kraja 2014.
XS
SM
MD
LG